HTML

Sziasztok!

Molnár Szabolcsnak hívnak.
Erasmus diákként lehetőségem nyílt arra, hogy kiutazzam Dániába és ott végezzek el egy szemesztert. Ennek az 5 hónapnak a krónikáját próbálom megírni ebben a blogban, ami leendő ERASMUS-osoknak, EILC-eseknek, ismerősöknek, barátoknak és családtagoknak íródik, de remélem érdekes olvasmány lesz mindenkinek aki némi információt és érdekességet szeretne olvasni a szélerőmuvek, a hatalmas hidak, végtelen búzamezők és az internet országáról, Dániáról.

Érdemes a blogot lentről felfelé olvasni, mert időrendi sorrendben így követik egymást a bejegyzések.

Friss topikok

  • bizsofi: Sziasztok! hát én kezdek megijedni! remélem lesz valami a sörön kívül ami az én világom! :) Ugya... (2009.08.13. 17:01) Ha Dániában vagy, viselkedj úgy mint egy dán...
  • bizsofi: Szia Szabi! én most készülök dániába... nem tudom olvasod e még ezt a blogot néha néha... de hát... (2009.08.13. 16:55) Utazás
  • Ina: Szia! Most bukkantam rá a blogodra, és nagyon bejött. :) Tök rendi tőled, h tanácsokat adsz azokna... (2008.08.27. 11:48) Utolsó vizsga
  • Szabolcs_vagyok: Sajnos nem adtál meg e-mail címet igy csak ide tudok válaszolni. Szerintem arra készülj fel, hogy... (2008.06.28. 13:23) 100. nap
  • Toncsi: GRATULÁLOK !!! (2007.12.05. 14:39) Első vizsgám - Dán nyelv

Linkek

Dánia Startlap - minden, ami Dánia
http://dania.lap.hu


Dánia Linkcenter
http://dania.linkcenter.hu


Tempus Közalapítvány honlapja
http://www.tpf.hu

Rovatok

Órarendem

2007.09.19. 22:00 :: Szabolcs_vagyok

A HIBAT oldalán (www.hibat.dk), az ETCS Guide menüpont alatt vannak felsorolva azok az órák, amelyeket a cserediákok felvehetnek. Nagy a választék és nagyon jók az órák, így elég nehéz kiválasztani, hogy végül melyik tárgyakat  is vegye fel az ember.

Az első napon kaptunk egy részletes órarendet, hogy ki tudjuk válogatni a tantárgyainkat úgy, hogy közöttük ne legyen ütközés.

Összeszedtem azokat az órákat, amik érdekeltek, és az első héten végiglátogattam őket. Ezután állítottam csak össze a végleges órarendemet, ami a következő:











<Nagyobb méretért kattints az órarendre!>
Az órákról külön-külön röviden, mert később úgy is fogok részletesebben írni róluk (a címre kattintva megjelenik az angol nyelvű részletes leírása a tantárgynak):

       Rengeteget használjuk a könyvet. Az órákra előre készülni kell, ami azt jelenti, hogy a könyvből a következő fejezetet át kell olvasni, meg kell érteni. A könyvben levő témákat beszéljük át az órán.

       Ezt a tárgyat nem igazán volt kedvem felvenni, de mivel otthon van egy ugyanilyen nevezetű tárgyam, ezért kénytelen voltam. A tanár idősebb, de úgyanúgy a keresztnevén szólítjuk, ahogy az összes többi tanárt. Mivel a közgazdaságtan eléggé távol áll tőlem, ezért az óra eléggé nehézkes nekem, nem mindig értek meg mindet...
       Egy International Economics nevű könyvet és a tanár által összeszedett cikkgyűjteményt és jegyzetet használunk.

       Nagyon érdekes óra. Nemzetközi szervezetek működéséről, magáról a szervezetekről, motivációról és még sok mindenről szól. A tanár olyan, mint egy tibeti szerzetes. Kopasz, folyamatosan mosolyog és poénkodik, de ennek ellenére gyorsan haladunk az anyaggal. Ez sem előadás, hanem inkább beszélgetéses-vitatkozós óra. Rengetegszer kell a saját véleményünket elmondani. Szeretem ezt az órát.
      A  Managing Organizations című könyvet használjuk.

       Egy idősebb férfi és egy fiatalabb lány tartja. Mivel korábban résztvettem egy intenzív dán kurzuson, ezért nekem könyebb, mint a többieknek. Könyvet ők adtak, amit félév végén vissza kell majd adnunk. Jó, mert teljesen másképp tanítják a dán nyelvet, mint  a korábbi helyen, így érdemes bejárnom. Az óra általában két részből áll: Az első részben a számítógépteremben vagyunk és ott tanuljuk az új szavakat, gyakoroljuk a kiejtést. A második részben a teremben vagyunk. Itt inkább kommunikációs helyzeteket veszünk, videókat nézünk.

       Ugyanaz a nő adja elő, mint az International Communication-t. Kb. ugyanolyan stílusban is, tehát sok vitával, beszélgetéssel, véleménnyel. Jó sokat kell készülni egy-egy órára. Sok oldalnyi angol szakszöveget kell átolvasni és megérteni.

       Az egyik kedvencem...nagyon megszerettem a spanyol nyelvet. A tanárnő olyan, mintha most lépett volna ki egy mexikói szappanoperából. Sajnos elég sokan vagyunk (kb 25-en), de ennek ellenére jók az órák. Hanganyagot hallgatunk, spanyol, latin-amerikai zenéket nézünk youtube-on.
A félév során csoportmunkaként el kell készítenünk egy kis előadást, melyben bemutatunk egy olyan országot, ahol spanyolul beszélnek, természetesen spanyolul. A csoportom Kubát mutatja majd be. :-)
   
          Azért vettem fel ezt a tárgyat mert elég sokat dolgozom ezen a területen. Egyenlőre weboldal szerksztést (HTML, XHTML, CSS) tanulunk, de később grafikát és videót is tanulunk szerkeszteni.

       Nah, ez valami dúrva cucc. Talán ez az az óra, amire a legtöbbet kell készülni. Business Vocabulary in Use című könyvet, valamit a tanár által összeállított cikkgyűjteményt használjuk. A cikkek angol nyelvű gazdasági magazinokból vannak.
Előre ki van jelölve, hogy melyik héten melyik cikkekből kell készülni. A cikkek nehéz, angol szövegek. Szenvedünk is velük rendesen.
Az óra általában úgy zajlik, hogy először csoportokban dolgozunk egy témán, majd közösen is átbeszéljük a tanárral együtt. Pl. Legutóbb a természetes kajákról és a Fairtrade-ről volt szó. Persze ezen az órán nem a gazdasági hátteret, meg a folyamatokat tanuljuk, hanem az angol szókincsünket fejlesszük azáltal, hogy sokat használjuk az új szavakat. Annak ellenére, hogy nehéz, nagyon hasznos és alaposan fejleszti az angol tudásod.


Ez összesen 70 kreditnyi tantárgy. Otthon kb. 20-25 kreditnyi tárgyat szoktam elvégezni egy félév alatt, csak az összehasonlítás végett.

Sokan választották azt, hogy nagyon kevés tárgyat vettek fel. Ők azok,akik nagyon unatkoznak itt, mert nem tudnak mit kezdeni a sok szabadidejükkel.

Persze nekem néha elegem van, hogy nincs olyan sok szabadidőm, és hogy kedden reggel 8-tól este 8-ig bent vagyok a suliban, de ez még mindig jobb, mint egész nap a kollégiumi szobámban üldögélni és unatkozni.

2 komment · 1 trackback

Címkék: dánia erasmus denmark herning

A bejegyzés trackback címe:

https://daniainside.blog.hu/api/trackback/id/tr84160108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Get More Info 2017.10.11. 10:11:06

Varázszene az otthonodban - B-oldal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakatos Réka 2007.09.28. 17:19:38

szia!
Arról szeretnék érdeklődni,hogy sikerült kikerülnöd Dániába az Erasmussal?Mit kellett ehhez tenned?Bármely főiskola/egyetem lehetővé teszi diákjainak,hogy az Erasmuson keresztül külföldön tanuljon?Nagyon szeretnék külföldön tanulni föiskolás/egytemista koromban(még most vagyok negyedikes gimnazista)Várom válaszod!

Szabolcs_vagyok 2007.09.30. 16:57:45

Szia Réka!

A saját főiskolámon kellett pályáznom az ösztöndíjra. Alapfeltétel a mi főiskolánkon a minimum 3,5-ös átlag két féléven keresztül, a középfokú angol nyelvtudás (nem szükséges nyelvvizsga), valamint, hogy vállalald, hogy az ösztöndíjon felüli költségeket saját zsebből fedezed.

Röviden annyit kell tenned, hogy bemész az egyetemeden a nemzetközi irodájába és azt mondod, hogy szeretnél kimenni külföldre. Kitöltesz pár űrlapot, kiválasztod, hova szeretnél menni, aztán reménykedsz, hogy kiválasztanak :-)

Nem nagy őrdöngőség. Ha elsőre nem sikerül, akkor újra kell pályázni.

Ha minden igaz 34 felsőoktatási intézményben lehet pályázni ERASMUS ösztöndíjra. Tehát elég nagy az esély, hogy olyan egyetemre fogsz menni ahol lehet :-)
További információk a pályázatról:
www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=716

Amit még ajánlanék, azaz EILC intenzív nyelvi kurzus. Célja, hogy megismerd az adott ország kultúráját és nyelvét, sok utazással és programmal.
Erre külön kell pályázni, és érdemes a Tempus közalapítvány oldalán utána olvasni, mert volt már példa arra, hogy a helyi koordinátor nem is tudott róla, hogy ilyen létezik (persze nem ÁVF-en )


Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel,
Szabi
süti beállítások módosítása